Keski-Suomen museolle oma Finna-näkymä

16.9.2021

Keski-Suomen museon (eli KeMun) oma Finna-näkymä on julkaistu osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Museon kuvatietoja on voinut selata valtakunnallisessa Finna.fi:ssä vuodesta 2016 alkaen, mutta nyt julkaistavien aineistojen kirjo laajenee esineisiin, arkistoaineistoihin ja taiteeseen. KeMun oma Finna-sivusto löytyy osoitteesta: keskisuomenmuseo.finna.fi

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien aiheena oli tänä vuonna Rajaton ja avoin. Teemalla haluttiin nostaa esiin muun muassa kulttuuriympäristöön liittyvien tietojen saavutettavuutta. Kansallinen Finna-palvelu mahdollistaa kulttuuriperintöaineistojen avoimen saatavuuden kokoamalla yhteen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistojen tiedot helposti yhteen paikkaan. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien hengessä myös KeMun Finna-sivujen kokoelmanostoihin on koottu selattavaksi kulttuuriympäristöön liittyviä sisältöjä. Julkaistujen valokuvien kautta pääset tutustumaan esimerkiksi Keski-Suomen arkeologiin kohteisiin, kalliomaalauksiin ja rakennetun kulttuuriympäristön kohteisiin. Museon kokoelmiin kuuluvan keskisuomalaisen vanhemman kuvataiteen teoksia voi selata osana Maisema – Ympäristö – Luonnos -verkkonäyttelyä.

KeMun Finna-sivujen kautta pääsee tutkimaan Keski-Suomen museon kokoelmiin tallentunutta keskisuomalaista kulttuuriperintöä, joka ulottuu esihistoriasta aina nykyajan dokumentoinnissa kuvattuihin ilmiöihin saakka. Aineistoja voi selata kokonaisuutena tai rajaamalla haun tiettyyn aineistoon, kuten kuviin, esineisiin tai taiteeseen. Hakuja voi tehdä myös esimerkiksi paikan, teoksen tai esineen nimen perusteella.

Toistaiseksi selattavana on vain pieni osa KeMun laajoista kokoelmista, mutta julkaistujen aineistojen määrä kasvaa jatkuvasti. Löydät siis jatkossa yhä useamman esineen, taideteoksen, valokuvan tai arkistodokumentin tiedot helposti KeMun Finnasta!

Virpi Mäkinen
Intendentti (kokoelmat) / Keski-Suomen museo
virpi.makinen@jyvaskyla.fi

Sanna Tarnanen
Amanuenssi
Kokoelmat/Kuva- ja tutkimusarkisto sekä Keski-Suomen työyhteisömuseot
p. 050 312 5442
sanna.tarnanen@jyvaskyla.fi

Kuva: Rautakautinen lapinraunio Pyhäsalossa Äänekoskella. Miikka Kumpulainen / Keski-Suomen museo.