Näyttely: Unisexiä ja väriteeveetä. Värien kertomaa 1960-1970-luvuilta

8.10.2021

Kulttuurikaupunki Jyväskylä tarjoaa väriä, menoa ja iloa syksyyn Keski-Suomen museon Unisexiä ja väriteeveetä -näyttelyn muodossa. 1960-1970-lukujen rikasta värimaailmaa käsittelevä näyttely on esillä KeMussa 2.10.2021-9.1.2022.

Unisexiä ja väriteeveetä -näyttelyssä kurkataan värien kautta 1960-1970-lukujen visuaaliseen maailmaan. Nuo vuosikymmenet olivat iloisen värikkäitä, mutta sisälsivät myös ruosteen sävyjä, harmaata ja mustaa. Vahvat värit näkyivät niin taiteessa, muotoilussa, vaatemuodissa kuin arkkitehtuurissakin.

1960-luvulla suosituimpia värisävyjä olivat erilaiset vihreät ja oranssit, punaiset, musta sekä valkoinen. Kotimaamme uuden hyvinvointivaltion estetiikkaa kuvasti myös vuosikymmenen lopulla kehittynyt marimekkolainen unisex-muoti, joka tarjosi samanlaisia vaatteita lapsille ja aikuisille.

Seuraavan vuosikymmenen visuaalisesta maailmasta nousevat mielikuviin usein muun muassa suurikuvioiset tapetit, leveälahkeiset housut, raitapaidat, hernesopan väriset kokolattiamatot sekä keltaiset keittiön lastulevyovet. Tuolloin käytettiin myös reilusti ruskeaa ja betonin harmaata. Valokuvauksessa ja mainoksissa siirryttiin mustavalkoisesta värilliseen maailmaan, eikä väriteeveenkään Suomen valloituksen alkaminen ollut enää estettävissä.

Unisexiä ja väriteeveetä -näyttely on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta. Monipuolisesta kulttuuritarjonnasta löytyy näyttelyiden lisäksi myös musiikkiesityksiä, lasten tapahtumia ja väriaiheisia luentoja ja työpajoja pitkin syksyä 2021. Unisexiä ja väriteeveetä –näyttelyn oheisohjelma pitää sisällään muun muassa 1960-1970-lukujen arkkitehtuuria ja asumista käsitteleviä yleisöluentoja. Lisätietoa niistä löytyy KeMun nettisivuilta.

Tuula Vuolio-Vallenius
Intendentti (näyttelyt) / Keski-Suomen museo
tuula.vuolio-vallenius(at)jyvaskyla.fi

Oranssi Viima-mallinen Jyväskylän Liikenteen linja-auto vuonna 1967. Kuva: Juhani Erikson, KeMu.